10 redenen waarom je geen gewicht verlies tijdens het koolhydraatarme dieet

10 redenen waarom je geen gewicht verlies tijdens het koolhydraatarme dieet

Tijdens elk dieet kan het ooit voorkomen dat je erg je best doet, maar je gewicht niet ziet zakken. In dit artikel ga ik dieper in op de top 10 redenen waarom je geen gewicht verlies tijdens het koolhydraatarme dieet.

Auteur: Mathieu | Gepubliceerd: 22 oktober, 2019 | Laatste update: 22 oktober, 2019.

Het doel van dit artikel is om jullie in te laten zien dat het wel eens voor kan komen dat je geen gewicht verliest tijdens het Koolhydraatarme dieet.

Hier zijn vele redenen voor op te noemen. Wist je dat de meeste redenen makkelijk op de lossen of voorkomen zijn?

De top 10 redenen waarom je mogelijk geen gewicht verliest heb ik geselecteerd en zal ik uitgebreid toelichten. .

1. Te veel koolhydraten

Het kan zijn dat koolhydraten geleidelijk terugglippen in je eetpatroon.

Als dit gebeurt, probeer dan zo eerlijk mogelijk alles bij te houden in mijn eenvoudige Koolhydraat- en voedseltracker. Jezelf af en toe trakteren kan ervoor zorgen dat de koolhydraten zich toch snel opstapelen.

Sommige mensen zijn ook gevoeliger voor koolhydraten dan anderen, ik weet bijvoorbeeld dat mijn koolhydraten rond de 50 gram per dag moeten liggen om me goed te voelen en controle te hebben over mijn eetlust.

Als ik lager ga dan dat verlies ik een beetje gewicht, en hoger dan dat zorgt ervoor dat mijn gewichtsverlies stopt. Ik zorg dat ik gemiddeld rond de 35 tot 70 gram per dag zit zonder het al te veel bij te houden omdat ik dat al zo lang heb gedaan.

2. Te veel fruit

Hier kan ik zelf over meepraten! Ik hou er namelijk van om bessen in mijn ontbijt te verwerken!

Maar hier laat ik het vaak wel bij! Wist je namelijk dat de suiker in fruit je gewichtsverlies kan tegengaan?

Voor mij persoonlijk is de suiker en fructose die in fruit zit te veel. Je mag er zeker van genieten, maar enkel als een traktatie en eet alleen voedingsrijke bessen die weinig koolhydraten bevatten.

Probeer fruit te zien als een zoete traktatie voor zo nu en dan, ze zitten vol met vezels, antioxidanten, voedingstoffen……

”Als je overgewicht hebt, is fruit niet je beste vriend”

Koolhydraatloos.nl

3. Te veel zuivel

Persoonlijk is mijn grootste valkuil melk en Yoghurt. Ik hou van lekkere cappuccino's en ontbijt graag met Yoghurt.

Melk is goed, het zit vol met proteïne en calcium, helaas bevat melk ook ongeveer 5% koolhydraten.

Om je een beeld te geven: in een latte zit tussen de 9 en 15 gram koolhydraten afhankelijk van de grootte die je kiest.

De meeste zuivel, zoals melk, room en yoghurt bevat pakweg 4 – 5% koolhydraten. Maar je bent natuurlijk meer geneigd om een groot glas melk te drinken, een kommetje yoghurt te eten of een grote latte te drinken dan bijvoorbeeld 250 gram vette kaas eten waar zo goed als geen koolhydraten in zitten.

Probeer gewoon goed bij te houden hoe veel kaas, room, melk, yoghurt en andere zuivelproducten je binnenkrijgt. Zuivelproducten bevatten ook een hoop proteïnen, dit kan veranderen in glucose in je lichaam.

4. Noten

Ook hier ben ik vroeger zelf de fout mee ingegaan. Te vaak en te veel noten eten als snack.

Noten zijn een geweldige bron van vezels, omega 3, selenium. Probeer echter goed op te letten welke noten je eet, cashewnoten bijvoorbeeld zijn met 20% het slechtst wat betreft koolhydraten.

Zorg er ook voor dat je notenmix geen gedroogde fruit bevat, studentenhaver is het slechtst.

Een goede tip is om een klein schaaltje noten af te wegen en ervoor te zorgen dat je daar de hele dag mee doet. Een andere tip is om noten te kopen die nog in hun schil zitten, dan doe je langer over het eten ervan.

 

5. Niet Genoeg Vet

Ja, het klinkt gek, maar om gewicht te verliezen moet je meer vetten eten.

Ik kwam op gegeven moment op het punt waarop niks meer werkte om gewicht te verliezen; op dat punt dacht ik bij mezelf “Ik heb alle andere dingen geprobeerd, waarom probeer ik dit niet?”.

Het was een van de beste beslissingen die ik ooit heb genomen: door meer vet te eten verloor ik een deel van mijn eetlust.

Je lichaam heeft vetten nodig tijdens als brandstof het koolhydraatarme dieet. Eet je niet genoeg vet, dan zal je sneller honger krijgen. De kans is dan natuurlijk dat je dan gaat snacken. Persoonlijk was ik daar erg goed in kan ik je vertellen ;).

”Eet genoeg vetten tijdens het koolhydraatarme dieet”

Koolhydraatloos.nl

6. Courgette

[3 gram koolhydraten per 100 gram]
Zelf at ik vroeger nooit courgette, pas tijdens het koolhydraatarme dieet ben ik er mee in aanrakinge komen. Maar wat een ontdekking zeg! Courgette mag dan ook zeker niet in de top 10 ontbreken. Probeer onze courgettefrietjes of courgettechips. Courgette kan ook gebruikt worden om koolhydraatarme pasta te maken zoals in deze low-carbonara.

 

7. Spinazie

[1 gram koolhydraten per 100 gram]
Spinazie, wie kent het niet. De groente die je sterk maakt! Spinazie is daarnaast een extreem koolhydraatarme groente. Het zit vol vitaminen en mineralen en het kan gebruikt worden op veel manieren.

 

8. Asperges

[2 gram koolhydraten per 100 gram]
Asperges werden gezien als zowel een voedsel als een medicijn door de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen tot de middeleeuwen; asperges zijn een van ‘swerelds oudste groenten. Voedingsrijk, koolhydraatarm en daarnaast heel lekker!

 

9. Groene bonen

[4 gram koolhydraten per 100 gram]
Je kan met groene bonen enorm veel doen; snijd ze en doe ze in een salade, in ragout en nog veel meer. Groene bonen zijn heerlijk, vooral met toegevoegde vetten zoals boter, een olijfolie of spek. Smullen maar!

 

10. Spruitjes

[5 gram koolhydraten per 100 gram]
De nachtmerrie van vele kinderen, spruitjes... Gelukkig groeien veel mensen daar overheen. Spruitjes zijn namelijk nootachtig, vullend en voedingsrijk. Ze zijn met name heerlijk als ze geroosterd worden met olijfolie en knoflook, of met spek. Of stoom ze en serveer ze met een kaassaus. Heerlijk!

 

Samengevat: Groenten is een belangrijk onderdeel van het koolhydraatarme dieet. Gelukkig zijn er veel groenten die erg divers en lekker zijn!

Koolhydraatarme groenten recepten

Wist je dat we meer dan 100+ koolhydraatarme groenten recepten hebben? Speciaal geselecteerd voor jullie. Ga direct aan de slag en laat je inspireren.

Leave a Comment